Fortsett til innhold
Frakt 79,- | Gratis på bestillinger over 999,-
Frakt 79,- | Gratis på bestillinger over 999,-
Hva er lumen, kelvin, candela og lux? Vi forklarer!

Hva er Lumen, Kelvin, Candela og Lux?


I denne artikkelen forklarer vi nøyaktig hva begreper som lumen, kelvin, candela og lux betyr, slik at du lettere kan forstå hva dette har å si for dine lykter og pærer.

 

HVA ER LUMEN?

Lumen (forkortes "lm") er en standard måleenhet for lysmengde, og er den totale mengden lys som utskilles fra en lyskilde. Et høyere lumentall betyr mer lys. Tidligere ble Watt brukt for å fortelle hvor kraftig en lyskilde var, da mer watt betydde mer lys. Nå for tiden, med høy-effektive LED, som bruker betydelig mindre strøm enn halogen og xenon, er det lumen som gjelder. Dette fordi LED ofte kan gi forskjellige mengder lumen pr. watt.

For å sette lumenverdier i et forståelig perspektiv, kan vi si at en vanlig 55 watts, H1 halogenpære, gir omtrent 1550 lumen. 

RÅ LUMEN OG EFFEKTIVE LUMEN

Mange produsenter oppgir lumen-spesifikasjoner på sine LED-lykter og LED-pærer i "rå lumen", og kanskje et annet lavere tall i "effektive lumen". Rå lumen er diode-produsentens spesifikasjoner for hvor mye lys en diode under optimale forhold kan produsere. Dette tallet kan nok aldri oppnås under faktisk bruk, og vil være litt lavere når diodene er installert i lampen. "Effektive lumen" er den faktiske mengden lys som produseres av lykten, og er en verdi som er målt i et spesielt verktøy som heter "integrating sphere". Uansett om en produsent oppgir effektive lumen eller ei, kan man generelt anta at produkter fra store kjente merker, vil være høyere enn billige produkter fra Kina.

HVA ER KELVIN?

Kelvin (forkortes "K") er en måleenhet som benyttes for å angi lysfarge. Oprinnelig er Kelvin en måleenhet for temperatur, men benyttes også for det som kalles "fargetemperatur". Lavere Kelvin gir en gulere lysfarge, og høyere Kelvin gir blåere lys. Her er en oversikt over estimater for hvordan forskjellige Kelvin-verdier ser ut. De fleste LED-produkter har en fargetemperatur på 6000K, som gir lysfarge som er nærmest fargen på lyset fra solen.

2500K 3200K 4000K
5000K 6000K 8000K

HVA ER CANDELA?

Candela (forkortes "cd") er en standard måleenhet for lysintensitet. Denne verdien forteller altså hvor kraftig lyset er rett frem, og er direkte relatert til kastelengde. Høyere Candela er lik lengre kastelengde. En lykt med 1.500 lumen kan derfor ha en Candela-verdi på både 7.000 cd, og 20.000 cd. Ved en candela på 7.000 er lyset mer spredt enn ved 20.000, selv om akkurat samme mengde lys (lumen) kommer fra lampen.

HVA ER LUX?

Lux (forkortes "lx") er en standard for lysintensitet som forteller hvor mye lys som treffer en flate. 1 lux er det samme som 1 lumen spredt over en flate på 1 kvadratmeter. Lux benyttes derfor når man måler hvor lyst det er, uavhengig av hvor mye lys lyskilden produserer totalt.

Dersom man måler f.eks. 300 lux 10 meter unna en lykt, vil luxtallet være lavere desto lengre unna du kommer lampen. I spesifikasjonene på f.eks. PIAA RF18 kan du se at spesifikasjonene på kastelengde har "1 lux" og "0,25 lux" ved siden av seg. Dette er fordi man ved 407,5 meter unna lykten kan måle 1 lux, og 815 meter unna kan man måle 0,25 lux.

0,25 lux er standard verdi man bruker når man oppgir kastelengde fra et ekstralys eller lommelykt, og i de fleste tilfeller vil dette være verdien dersom det ikke er oppgitt lux sammen med kastelengde.

Siste artikkel REGLER FOR FJERNLYS
Neste artikkel SLIK KOBLER DU CANM8 STYRESTRØM